top of page

Systemisch werk 

Naast coach/begeleider, trainer/opleider ben ik een Systemisch Werker met hart en ziel. Een bewogen en bevlogen opsteller op zoek naar wat op de onderlaag in het verborgene de vrije stroom blokkeert. Wat wordt er niet gezien? Wie of wat wil in het licht komen? Ik zie het systemisch werk als mijn krachtigste tool in mijn gereedschapskist.

Systemisch werk is de noemer, de filosofie, waaronder opstellingen valt als methode. Opstellingen zijn bedacht en ontwikkeld, door Bert Hellinger, om snel en effectief tot de kern van een vraagstuk of probleem te komen. Aanvankelijk zijn ze ontwikkeld voor familiekwesties, later zijn ze doorontwikkeld voor organisaties. Opstellingen bieden een andere manier van kijken naar persoonlijk én organisatievraagstukken en geven verrassende inzichten en handvatten. Het is een vrij recente methode, maar één die zich inmiddels in de praktijk al meer dan voldoende heeft bewezen.

Voor organisaties zijn opstellingen een efficiënt middel om veranderingsprocessen in de goede richting te helpen en te versnellen. Opstellingen werken diagnostisch verhelderend, richtinggevend en doelgericht. Ze maken helder zichtbaar wat het blote oog niet waarneemt. Bijvoorbeeld de systeemdynamieken in een organisatie: net als in ieder ander systeem worden in organisaties wetmatigheden, of regels, onbewust overtreden waardoor er zogenaamde verstrikkingen ontstaan. Dit leidt tot verstoring in de balans van het systeem van een organisatie. Dit kan onder meer leiden tot onrust, ontevredenheid, ziekteverzuim en verstoorde leiding. Met behulp van systemisch werk en opstellingen kunnen wij de balans in een organisatie terugbrengen.

Om je enig inzicht en gevoel te geven over hoe wij werken, zijn dit de principes die wij hanteren in ons systemisch werk.

Bij families

  • Binding, iedereen heeft recht op een plek

  • Ordening, op de juiste plek staan geeft kracht

  • Balans, nemen en geven in balans

Bij organisaties

  • Er bestaat een rangorde in de organisatie, waarbij functie en anciënniteit een rol spelen

  • Er dient balans te zijn tussen geven en nemen

  • Een ieder heeft het recht om erbij te horen en de eigen functieopdracht te kunnen vervullen

  • Een ieder dient “geëerd” te worden voor de bijdrage die hij of zij aan de organisatie levert

Opstellingen maken zichtbaar wat verborgen is

Het onderstaande is wat KernCompany aanbiedt op het gebied van Systemisch Werk. Klik op de titel om doorverwezen te worden.

Opleidingen

De opleidingen Basisopleiding: Systemisch Werk, Vervolgopleiding: Zelf leren vliegen en Organisatieopstellingen zijn te vinden op de pagina Opleidingen & Trainingen.

Workshops

De themadagen, -middag en -avonden rondom systemisch werk vind je, naast meditatie en ademhaling, op de workshoppagina. 

1 op 1 opstellingen

De 1 op 1 opstellingen zijn los aan te vragen, maar kunnen ook onderdeel zijn van het gehele aanbod rondom individuele begeleiding. 

Systemisch organisatie advies

Voor organisaties, directie en managers. Het is een andere manier om naar organisatievraagstukken te kijken en geeft verrassende inzichten en handvatten. 

Systemische begeleiding binnen onderwijs en jeugdzorg

Voor mensen werkzaam in het onderwijs en in jeugdzorg.

Werkplaats en leerwerkgroep

Voor iedereen die in het verleden een opleiding bij KernCompany of ergens anders een systemische opleiding heeft gevolgd,

bottom of page